Vaksinasjonskontoret

Vaksinasjonskontoret gir råd, veiledning og vaksiner i forbindelse med utenlandsreise. Du må bestille time hos oss for å få alle disse tjenestene. Folkehelseinstituttet har oppdatert informasjonen om coronaviruset. Se Folkehelseinstituttets nettside

Kontakt oss

Besøksadresse
Kongensgt 49, 4 etg
8414 Narvik

Åpningstid

mandag, tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 08:30 - 14:30

Timebestilling 

Telefon: 76 91 32 25 -  mandag til torsdag fra kl. 08:30 - 14:30
E-post: vaksinasjonskontoret@narvik.kommune.no
Kontaktperson: Kari Arntsen, Helsesykepleier
Ansvarlig lege: Kommuneoverlege Per Thomas Hultstedt.

Det gis ikke veiledning på telefon eller e-post. Avbestilling må skje innen 24 timer før timen skal benyttes. Oversikt over hvilke vaksiner du har fått, finnes på Dine vaksiner på Folkehelseinstituttet fhi.no Her finner du også oversikt over vaksiner til egne barn.

Ikke møtt til time! Avbestilling må skje innen 24 timer før timen skal benyttes.

Vaksinasjon ved utenlandsreiser

Her finner du nyttig informasjon over ved behov for vaksinasjon ved utelandsreiser.

Generelle råd

Mat og drikke

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner. Smittestoffet drepes ved koking og steking. Unngå kalde sauser, melkeprodukter, rå egg (majones og desserter) salater, rå skalldyr, halvstekt eller rått kjøtt. Du kan drikke nykokt varm te og kaffe, (mineral)- vann fra flaske du selv åpner, likeså spise frukt og grønnsaker som du selv skreller. Unngå isbiter og vann fra springen.

Personlig hygiene

Vask alltid hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Vær nøye med rens og stell av sår og rifter. Unngå å gå barbeint, Velg lette, løst sittende klær. Ta også med klær som dekker større deler av kroppen til beskyttelse mot sterk sol og mygg (malaria).

Barn og gravide

Små barn er spesielt sårbare for sol og sykdommer, særlig diaré. Disse bør gis spesiell omtanke når det gjelder beskyttelse mot forbrenning og overoppheting. Hodeplagg er viktig. Væsketap pga. varmen er særlig viktig å tenke på. Det samme gjelder ved diaré da uttørring lett kan oppstå. Gravide utsetter seg for en viss risiko ved å reise utenlands, særlig til tropiske strøk og under primitive forhold. I utgangspunktet ønsker man ikke å vaksinere gravide. Malaria er mer alvorlig under graviditet. Toksoplasmosesmitte kan skade fostret og er en større sjanse å få i sydligere strøk. Behovet for vaksiner vil avhenge av hvor du skal, lengden på oppholdet i landet, hvordan du skal bo og spise og hva du ellers skal gjøre.

Bading og soling

Bad ikke i ferskvann (bortsett fra svømmebasseng) sør for Middelhavet eller i tropene. Vær oppmerksom på understrømmer ved bading i sjøen. Solen er kraftig i tropiske områder og kan lett gi forbrenning og varige hudskader. Vær nøye med solbeskyttende krem. Unngå overoppheting, bruk hodeplagg og søk skygge midt på dagen. Sterk svetting fører til tap av væske og salt som må erstattes. Drikk rikelig og salt maten. Mørk og sparsom urin er tegn på at du har fått i deg for lite væske.

Reiseapotek og faste medisiner

Et "standard" reiseapotek bør inneholde:

  • plaster og forbindingssaker
  • saks
  • desinfeksjonsmidler (for eksempel Pyrisept og/eller Brulidine)
  • smertestillende/febernedsettende medisin (for eksempel Paracetamol)
  • middel mot forbrenning og sjenerende insektstikk (Xylokain og Hydrokortison)
  • stoppende middel mot diare
  • middel mot kvalme og reisesyke
  • nesedråper/-sprayEv. myggmiddel og myggnett + forebyggende malariamedisin

Faste medisiner: Bruker du legemidler av noe slag, er det lurt å ta med nok for hele oppholdet. Husk å plassere livsviktige legemidler i håndbagasjen. For å unngå problemer i tollen, kan det for visse legemidler være lurt å ha med legeerklæring (på engelsk) om at disse er nødvendig for deg. Legemidler oppbevares i originalpakningen.

Reiseforsikring

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn derfor syke- og ulykkesforsikring før reisen.

Malaria og andre myggoverførte sykdommer

Myggstikk kan gi opphav til lokal sårdannelse og betennelse og behandles da som andre sår. I tropiske områder kan en rekke sykdommer overføres gjennom myggstikk. De vanligste er malaria, denguefeber, japansk encephalitt og gulfeber. Det finnes effektiv vaksine mot gul feber og japansk encephalitt og forebyggende midler mot malaria. Det finnes ingen malariaforebyggende midler som er 100 % effektive. Det viktigste er derfor å beskytte seg mot myggstikk ved å:

  • Bruke myggmidler
  • Bruke klær som dekker armer og bein(spesielt på den mørke tida av døgnet)
  • Bruke myggnett når du sover (impregnerte myggnett er best

Alkohol, sex og trafikk

Alkohol svekker dømmekraften og reaksjonsevnen og et ukritisk forbruk vil derfor øke sannsynligheten for ubeskyttet sex, trafikkskader og drukning. Drukning og trafikkulykker er den vanligste dødsårsaken blant unge reisende. Noe av det farligste du kan gjøre når du er ute og reiser, er å ha ubeskyttet sex med tilfeldige partnere. Risikoen for smitte med HIV og andre sykdommer som smitter seksuelt, er svært stor mange steder i verden. Kvalitetskontrollen på kondomer er ikke like god over alt. Det er derfor tryggest å ta med seg kondomer hjemmefra.

Adresse

Kongensgt 49, 4 etg
8414 Narvik

Timebestilling

E-post

Telefon (Man - Tor)


76 91 32 25

 

Åpningstider

Man, Tir, Ons, Tor:
08:30 - 14:30