Tiltak for bedre luftkvalitet

Den siste uken har det vært høye verdier av svevestøv. 

Den siste uken har det vært flott i nord, men klart og stille vær i vinterperioden er ideelle forhold for mye svevestøv. Vi har dermed hatt en del overskridelser av grenseverdier den siste uken. 

Luftkvaliteten måles to plasser i byen, i Kongens gate og i Skistua. Kommunen v/ enhet Veg og Park og Svevia følger nøye med på målingene. 

Hva kan gjøres hvis svevestøvnivåene ser ut å bli altfor høye? Hvilke tiltak settes inn for å redusere svevestøvet? 

  • I de første timene med høye svevestøvverdier kan det spres befuktet salt (magnesiumklorid) som binder svevestøvet på eller ved veibanen.
  • Gatene vaskes eller kostes for å fjerne det veistøvet som har blitt akkumulert der. Dette må gjøres i den varme årstiden for å ikke risikere å lage isgater da det brukes en del vann ved vaskingen.
  • I noen byer hvor de har store problemer med luftkvaliteten kan de forby bruk av dieselbiler på dager med høy luftforurensning men helt der er vi heldigvis ikke i Narvik.

Hva kan du gjøre?

  • Lavere hastighet i bil er et tiltak som nytter. Ved høye hastigheter genereres det mer støv som også spres i luften. 
  • Vurdering av piggdekkbruk. Piggdekk sliter mer på veidekket enn piggfrie dekk og produserer dermed mer svevestøv. Brynhild Snilsberg i Statens Vegvesen som har tatt en doktorgrad på svevestøv sier at 20 km kjøring med piggdekk genererer 200g asfaltstøv.  
  • Det aller mest effektive tiltaket er å la bilen stå. Benytt kollektiv transport, samkjør med noen andre eller kanskje du kan gå? 

Visste du at du kan følge luftkvaliteten i yr-appen? Under "I nærheten" kan du scrolle ned og da finner du "Lufta rundt deg".