Godt oppmøte ved markering av samefolkets dag

- I dag er en veldig spesiell dag. Vi er samlet her for å feire samefolkets dag.

Slik startet varaordfører Rune Ernst Østergren appellen under markeringen av samefolkets dag på det 4.hjørnet i Narvik. Østergren forteller at byen Narvik kanskje ikke hadde blitt til om det ikke var for samen Mangi, som oppdaget de malmrike fjellene rundt Kiruna i Sverige for omtrent 300 år siden. Han henviser seg til elevene ved Frydenlund skole og legger vekt på viktigheten av å være gode venner og gode naboer. 

- Det handler om å respektere hverandre, uansett hvor vi kommer fra eller hvilket språk vi snakker. Vi er alle del av et stort fellesskap. 

Det er tydelig at Frydenlund skole har hatt fokus på dagen i dag i lengre tid. Elevene er mange der de står i trappen og fremfører Daniel’s Joik av full hals og med stor respekt. Skolebandet spiller til. Det er både rørende og fint. Det observeres smil, nysgjerrighet og begeistring i publikum. 

Klokken 13.00 startet markeringen ved Narvik bibliotek. Biblioteket har satt frem egen utstilling med både samiske bøker og ulike samiske kofter med mer som gjestene kan kikke på. Biblioteksjef Marit Edvardsen ønsker velkommen og det er flere musikalske innslag v/Ensemble Oscar - distriktsmusikerne i Ofoten, samt et innslag med Helga Bye på vokal.

Varaordfører Rune Ernst Østergren holdt dagens tale. Østergren legger vekt på viktigheten av dialog, gjensidig respekt og fokus på den unge generasjonen. 

Senere i kveld, kl. 18:00 inviterer Narvik bibliotek til paneldebatt hvor tema er: Samisk i selveste Narvik. Her diskuterer ungdom hvordan det oppleves å være samisk i Narvik.   

Lihkku beiviin!