Caroline Tollstadius og Bjørn Erik Rønhaug
Terje Næsje
Narvik kommune og Futurum har fått støtte fra Miljødirektoratet til to ulike prosjekter som har ambisjon om å bidra til å redusere klimautslipp. Tildelingen til Narvik er på 1,3 millioner kroner.
Det største støttebeløpet går til videre arbeid med å redusere dagens klimagassutslipp fra tungtransport og kollektivtransport i Narvikregionen.
I dette inngår det blant annet å fasilitere for at fylkeskommunen skal kunne drive sine busser helelektrisk, samt se på døgnhvileplass for tungtransport der det også er mulighet for lading. Infrastruktur i tilknytning til Narvikterminalen og Narvik havn kan også være relevant å se på.
– Vi har gjennomført et forprosjekt, og ut fra de erfaringene vi fikk der har vi definert et hovedprosjekt. Vi er veldig fornøyde med at også Miljødirektoratet tror på prosjektet og har gitt oss støtte, forteller Caroline Tollstadius i Narvik kommune, og Bjørn Erik Rønhaug i Futurum.
De to peker på at riktig infrastruktur er en forutsetning for at det grønne skiftet skal kunne skje.
– Forprosjektet ga oss mange gode svar. Vi fikk jobbet tett sammen med bransjene, og fikk en tydelig forståelse av behov og forutsetninger. I hovedprosjektet skal vi bli mer konkret. Det vil handle om å finne arealer og gjøre klart for realisering.
– Vi sirkler oss inn på to spesifikke caser; mulighet for å kunne lade busser i tilknytning til rutebilstasjonen i Narvik sentrum, samt døgnhvileplass i Bjerkvik. I tillegg blir det også naturlig å se på hvilke muligheter det byr seg gjennom å tilrettelegge ved Narvikterminalen og i tilknytning til Narvik havn.
– Og så må heller ikke glemme verken Forsvarets behov eller VM 2029. Sistnevnte har helt klare bærekraft-ambisjoner, men er avhengig av at det finnes nødvendig infrastruktur for grønn logistikk, forteller de to.
Det er også bevilget støtte til et forprosjekt tilknyttet til at Narvik kommune står foran en rekke grønne industrietableringer som vil bruke mye kraft og ha spillvarme som restprodukt.
For å sørge for at denne spillvarmen blir tatt vare på og brukt vil Narvik kommune i forprosjektet se på hvordan planverket kan brukes til å regulere inn forutsetninger for dette. Spesielt kommuneplanens arealdel kan bli viktig i denne sammenhengen.
– Her er vi allerede i dialog med HRS og deres definerte verdikjede på videreforedling av rest-avfall.
– Bruk av spillvarme underbygges også gjennom Nordland Fylke sin satsning: «Sirkulære Nordland» med navngitte lokasjoner i vår kommune; Kvandal, Ballangen og Framneslia, sier Tollstadius og Rønhaug.
Tildelingen til de to Narvik-prosjektene kommer fra Miljødirektoratets Klimasats-midler. Totalt var det søkt om 255 millioner kroner i støtte fra landets kommuner og fylkeskommuner, mens det var 100 millioner kroner til fordeling.
– Vi fikk altså full uttelling på søknadene våre om støtte, til sammen 1.3 millioner kroner. Det synes vi er veldig bra, sier Caroline Tollstadius og Bjørn Erik Rønhaug.