Narvik kommune en av landets første til å gjennomføre eksamen med Chromebook

Chromebook er en forholdsvis ny type datamaskin som er utformet for å starte programmer i en nettleser uten å måtte installere noe.

Dette innebærer for elevene at de kan være raskt i gang med prøven uten plunder og heft og konsentrere seg om oppgavene.

ChromeBook er en forholdsvis ny type datamaskin som er utformet for å starte programmer i en nettleser uten å måtte installere noe. Dette innebærer for elevene at de kan være raskt i gang med prøven uten plunder og heft og konsentrere seg om oppgavene.

En Chromebook ligner på en vanlig PC, men er spesielt utformet for å benyttes mot internett og baserer seg derfor på Google sitt eget operativsystem Chrome OS.

Det unike med Chromebook er at de effektivt henter og lagrer sine programmer og data direkte i Google sin nettsky, og følgelig lagres ikke noe lokalt. Dette innebærer at elever som bruker disse kun arbeider i Google sin “nettsky” under hele eksamen, og alt lagres der.

Skolens Chromebook’er har batterikapasitet på mer enn 10 timer, og det er mye mer enn standard bærebare pc’er hvor Windows, Mac eller Linux er installert. Elevene trenger ikke  tilførsel av ekstra strøm under hele eksamen og dette gjennomføres på trådløst nett noe som innebærer mindre ressursbruk på oppkobling og administrering av utstyr for hver eksamen.

Chromebook’ene er sperret på en slik måte at elevene ikke kan hente informasjon fra andre nettsider enn de som er tillatt fra skolen. Funksjonalitet for sikkerhet og administrering av alle maskinene gjøres fra sentralt sted hos kommunens IT avdeling.

Bjerkvik skole var en av de første skolene i Norge som satset på denne eksamensformen i 2016. Som en del av Narvik kommunes satsing på Google Apps var Bjerkvik skole pilot på dette området, der den overordnede strategien i Narvik kommune er at alle skoler i fortsettelsen skal kunne gjennomføre eksamen på Chromebook.