Nasjonalbiblioteket

Nettbiblioteket: Portal til digitalisert innhold ved Nasjonalbiblioteket

 

Nettbiblioteket (nb.no) ble lansert som Bokhylla i 2009.

Gjennom Bokhylla-avtalen med Kopinor, har Nasjonalbiblioteket fått anledning til å tilgjengeliggjøre bøker og andre media som fortsatt er beskyttet av opphavsrett. Media som ikke lenger er beskyttet av opphavsrett er fritt tilgjengelig for alle.

Vær også oppmerksom på at du kan få tilgang til beskyttet pliktavlevert materiale som ikke er omfattet av Bokhylla-avtalen fra Narvik biblioteks eller andre biblioteks publikumspc'er. Vilkåret er at tilgangen benyttes til forsknings- eller dokumentasjonsformål.

Det må søkes på forhånd om slik tilgang hos Nasjonalbiblioteket, men søknadsprosessen er relativt rask og ukomplisert (krever innlogging via ID-portalen/Feide).  Se nærmere detaljer om fremgangsmåte for dette her

Omfang:

  • Om lag 550.000 bøker.
  • Om lag 2,3 millioner norske aviser 14 dager gamle eller eldre.
  • Om lag 64.000 tidsskrifter

Her følger en nærmere beskrivelse av tilgjengelighet til ulike media i portalen og det meste av informasjonen er hentet direkte fra Nasjonalbibliotekets hjemmesider:

Bøker:

Bøker som er falt i det fri og bøker som er unntatt vern etter åndsverkloven er tilgjengelig for alle, kan lastes ned, og kan brukes i andre tjenester. Dette gjelder om lag 30.000 titler

Bokhyllaavtalen: Alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. Disse kan leses gratis på nb.no, men du må være på nett og ha norsk IP-adresse. Tilgang kan åpnes i utlandet for forskning og utdanning. Rettighetshavere kan trekke bøker fra tjenesten, så det vil være hull i samlinga. Om lag 240.000 titler.

Vitenskapelig ansatte i UH-sektoren, og besøkende hos Nasjonalbiblioteket eller andre bibliotek, kan få tilgang til pliktavleverte bøker i Nettbiblioteket til forsknings- og dokumentasjonsformål.

Aviser:

Aviser som er utgitt for 90 år siden eller mer er tilgjengelig for alle og kan lastes ned. Aviser som er gått inn og har overlatt materialet til Nasjonalbiblioteket er også tilgjengelige på denne måten.

Aviser som har inngått digitaliseringsavtaler med Nasjonalbiblioteket er tilgjengelig i norske bibliotek via NBs avistjeneste 14 dager etter utgivelsesdato. Dette inkluderer lokalavisa Fremover.

En del aviser blir tilgjengeliggjort for alle etter ett år (CC BY-NC- eller CC BY-NC-ND-lisens) , dette inkluderer blant annet de nordnorske avisene Harstad Tidende, Framtid i Nord og Helgelands blad

Med Amedia har Nasjonalbiblioteket avtale om at materiale eldre enn 15 år legges åpent ut for alle (CC BY-NC-ND-lisens).  Dette inkluderer blant annet de nordnorske avisene Avisa Nordland, Fremover og Nordlys.

- se full oversikt over hvilke avtaler som gjelder for hvilke aviser hos NB

Bilder:

Nettbiblioteket inneholder om lag 125.000 foto som er fritt tilgjengelig for alle.

Noen fotosamlinger har tilgangsbegrensninger og kan bare ses på nett i Nasjonalbiblioteket

Tidsskrift:

Tidsskrift som er utgitt for 90 år siden eller mer er tilgjengelig for alle. I tillegg har Nasjonalbiblioteket gjort avtale med en del tidsskrift om at de skal være fritt tilgjengelig.

Vitenskapelig ansatte i UH-sektoren og besøkende hos Nasjonalbiblioteket eller andre bibliotek, kan få tilgang til pliktavleverte tidsskrift i Nettbiblioteket til forsknings- og dokumentasjonsformål.

Musikk:

Nasjonalbiblioteket har inngått avtale med TONO om formidling av digitaliserte 78-plater fra første halvdel av 1900-tallet. Disse kan alle lytte på i Nettbiblioteket.

Plakater:

Plakater som er over 90 år gamle er tilgjengelige for alle. Nettbiblioteket inneholder over 800 plakater som er tilgjengelig for alle.

Nasjonalbibliotekets kringkastingsarkiv:

Arkivet inneholder en komplett samling av NRKs sendinger etter 1990, TV2 og TVNorge fra 1992, P4 fra 1993 og Radio Norge fra 2012. Materiale som er eldre enn 1990 omfatter NRKs historiske radioarkiv og historiske programmer fra NRK Fjernsynet.

NRKs radioarkiv inneholder mer enn 1,6 millioner poster fra 1930-tallet og fram til i dag og er tilgjengelig for søk og lytting på publikumspc-er i Nasjonalbiblioteket. Over  100.000 poster er gjort fritt tilgjengelig på nettet.

Programrapporter for NRK P1 og P2 fram til 2000 gir detaljer også om program som ikke er bevart.

Kilde: Nasjonalbibliotekets hjemmesider