Det er ikke et krav om fast ansettelse for å ha rett på sykepenger. Har du jobbet i kommunen i fire uker (opptjeningstiden) har du rett på sykepenger. For at du skal kunne benytte egenmelding må du ha vært ansatt i to måneder. Før det kan arbeidsgiver kreve legeerklæring når noen er borte fra jobb på grunn av sykdom.
Hvis det går mer enn 14 dager mellom hver gang en vikar/tilkallingshjelp jobber i en bedrift, må han eller hun starte ny opptjeningstid og jobbe i 2 måneder før egenmelding kan benyttes igjen. Opptjeningstiden for sykepenger starter fra første arbeidsdag i bedriften. Dersom en ansatt/vikar har fravær uten gyldig grunn skal ikke fraværet regnes med i opptjeningsperioden.
Avbrudd i arbeidsforhold
Retten til sykepenger går tapt hvis det går mer enn 14 dager mellom hver arbeidsdag i en bedrift. Da starter tilkallingsvakten/vikaren opp med ny opptjening når neste arbeidsoppdrag begynner. En tilkallingsvakt må altså ha oppdrag minst en gang hver 14. dag for å ha rett til sykepenger. Det kan gå mer enn 14 dager mellom hver arbeidsdag hvis den ansatte/vikaren har en mer fast tilknytning til bedriften i form av turnus eller vaktordning.
Beregning av sykepenger
Hvis du blir sykemeldt, dekker vi de 16 første dagene av sykepengene, deretter er det NAV som overtar ansvaret. For å ha rett til sykepenger fra NAV må du en inntekt som utgjør minst 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp (1/2 G).
For å beregne hvor mye sykepenger en ansatt har rett til hos en arbeidsgiver, er det vanlig å gå ut fra gjennomsnittlig ukeinntekt. Vikarer og tilkallingsvakter har gjerne varierende arbeidsperioder og inntekter, og for dem kan et lengre og mer representativt tidsrom brukes for å få en mer riktig beregning av sykepengegrunnlaget.
For mer informasjon om arbeidstakeres rett til sykepenger, se NAVs hjemmesider.