Narvik vil søke alpin-VM

Narvik kommune vil søke alpin-VM i 2025, sammen med Norges Skiforbund (NSF).

Vi har varslet Norges Skiforbund om at vi har ambisjoner om å søke. Vi har allerede startet en dialog om hva som kreves, og utreder saken nå, sier Narviks ordfører Rune Edvardsen.

Narvik er den fremste alpinbyen i nord, og i Narvikfjellet er en storstilt utbygging av bakke- og heisanlegg i gang. Det foreligger planer om investeringer på ca. 250 millioner kroner over få år.

Allerede er det investert 70 millioner kroner, senest med et snøkanonanlegg for nærmere 30 millioner kroner sist høst.

Arrangementssjef i Norges  Skiforbund Terje Lund og ordfører Rune Edvardsen Klare for VM i Narvikfjellet er arrangementssjef i Norges Skiforbund Terje Lund, ordfører Rune Edvardsen, rekrutteringsansvarlig i NSF Stefan J.  Havnelid og arrangementskonsulent i NSF Annette Neshagen

I mars 2017 arrangeres NM i alpint i Narvik. Det jobbes også for europacup og verdenscup, veien til et VM går gjennom slike arrangement.

• Dette er krevende. Det er en lang vei å gå, samtidig som tida er knapp. Det er verdens største vinterarrangement etter OL. Det må gjøres et grundig forarbeid, og vi må knytte til oss ulik kompetanse for å planlegge og kvalitetssikre at det lar seg gjøre på en god måte. Forarbeidet skal gjøres i løpet av to år, før en eventuell søknad blir levert, sier ordfører Rune Edvardsen.

Det er det internasjonale skiforbundet FIS (Fédération Internationale de Ski) som tildeler internasjonale mesterskap, og disse tildeles et nasjonalt forbund og en arrangørby sammen. Arrangør vil være et eget aksjeselskap, hvor forbund, det offentlige og andre kan være medeiere.

Men før man kommer så langt, skal en søknad behandles av forbundets alpinkomite, skiforbundets styre og skitinget, før mai 2018. Ett år etter skal søknaden sendes FIS, som tildeler i juni 2020.

• Vi har hatt en god dialog med Norges Skiforbund. De har gitt oss god informasjon, og de har fått vite om våre tanker og Narvikfjellets utbyggingsplaner, og de kjenner godt til arrangementskompetansen til Narvik Slalåmklubb, forteller ordføreren.

Søkeråret 2025 bygger på FIS’ planer og besluttede arrangement. Norge har ikke hatt et alpin-VM siden 1952, da VM og OL ble arrangert samtidig i Oslo.

En søknad om alpin-VM i 2025 kan sendes dersom Trondheim får VM i nordiske grenser i 2023. NSF sender aldri to VM-søknader samtidig, og enhver søker gis tre sjanser.

Et alpin-VM vil bli Nord-Norges største arrangement noensinne. Noen få tall illustrerer størrelsen:

Et VM vil kreve 2000 frivillige. 68 nasjoner med 500 utøvere deltar. 27 TV-stasjoner sender direkte. Kanskje trengs det 3.500 senger for å dekke utøver- og arrangementsbehov. I tillegg kommer tilskuere. Narvikregionen har i dag ca. 2000 senger, så dette må løses ved hotellskip eller cruiseskip.

• Det er store krav, og det er meget store penger det handler om i denne delen av idrettsverden. Men dette vil selvsagt ikke på noen måte gå på bekostning av andre idretter eller kommunale tilbud. Snarere tvert om; dette er en enorm mulighet for Narvik og landsdelen, sier ordføreren.

Han trekker også fram at kompakte Narvik er som skapt for et arrangement som dette, med fjellet midt i byen og fjord og fjell i samme synsvidde.

• Narvikfjellet og Narvik er midt i blinken for unike arrangement og unike TV-bilder. Allerede kommende NM vil vise det. Det må bli tidenes NM, sier ordfører Rune Edvardsen.

Publisert av Tina Bøhler Seines for Ordfører. Sist endret 23.08.2016

Flere nød- og vakttelefoner

Narvik kommune | Havnegata 2 | Postboks 64, 8501Narvik  | Telefon: 76 91 20 00 | Faks: 76 91 20 01 | Org.nr:  959 469 059

Ansvarlig redaktør: Tina B. Seines